Kysymys:

On tietysti hyvä että luontoa suojellaan autojen päästörajoituksilla. Mutta ihmetystä herättää rajojen ulkopuolelta tulevat ajoneuvot ( varsinkin idänsuunnasta ), karmeita savuttajia. Puuttuuko tulli päästörajoihin laisinkaan?

Tapio Ketonen:

Tulli ei puutu autojen tekniikkaan. Jos maahan tuleva auto on rekisteröity, tullia kiinnostaa lähinnä, mitä sillä kuljetetaan. Jos ulkomaalaisella autolla tule samasta maasta peräisin oleva kuljettaja, auton tuontiinkaan ei kiinnitetä huomiota. Toki jos suomalainen tulee vierasmaalaisella autolla, asia alkaa kiinnostaa tulliakin, sillä tällöin saattaa tulla kysymykseen autoveron periminen.

Niin kotimaisten kuin ulkomaistenkin ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonta on poliisin tehtäviä. Varsinkin aikaisemmin näitä valvontaiskuja tehtiin yhdessä katsastusmiesten kanssa, ja tällöin mitattiin mm. jarrujen kuntoa. Silloinen Suomen Autokatsastus, nykyisin A-Katsastus, rakensi tarkoitukseen sopivan siirrettävän dynamometrinkin. Laitteisto oli edelleen ainakin viime talvena olemassa, näin sen Hakuninmaan katsastusasemalla.

Pakokaasupäästöihin tienvarsivalvonnassa ei juurikaan puututa. Putkesta pitää tulla tosi kamalat savut, ennen  kuin poliisi menee pysäyttämään. Sitäpaitsi kommunikointi kuljettajan kanssa on yleensä vaikeaa, poliisi ei välttämättä hallitse varsinkaan itäsuunnan vieraita kieliä.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.