Kysymys:

Onko jossain saatavana merkki- ja mallikohtaiset polttoaineen kulutuskuvaajat nopeuden funktiona tasaisella ja tuulettomalla tiellä?

Tapio Ketonen:

Ei tiettävästi. Aikaisemmin autoille ilmoitettiin ECE-kulutukset, jotka koostuivat kolmesta arvosta. Mukana oli kaksi tasanopeudella mitattua kulutuslukemaa, 90 ja 120 km/h nopeuksilla mitatut. Kolmas oli kaupunkikulutus, joka ajettiin samaa ajosykliä käyttäen kuin nykyinen EU-kaupunkikulutus. EU-maantieajo sykli kuitenkin korvasi tasanopeuslukemat jo yli 15 vuotta sitten.

Tuulilasin testeissä mitataan kulutuksen 80, 100 ja 120 km/h nopeuksilla, mutta mittaukset tehdään moottoritiellä, ja ilmoitetut arvot ovat kahteen suuntaan ajettujen mittausten keskiarvoja. Aivan tasaisia riittävän pitkiä moottoriteitä Suomesta ei löydy, ja mittauksia häiritsevät luonnon tuuliolosuhteiden lisäksi myös muun liikenteen, ennen kaikkea rekkojen aiheuttamat ilmapyörteet. Tasanopeusmittaus voitaisiin toteuttaa dynamometrimittauksena laboratoriossa, silloinhan tuulen ja maaston vaikutus tulisi eliminoitua, mutta emme ole vielä keksineet, niksi tuollaiseen teoreettiseen mittaukseen pitäisi tuhlata aikaa ja rahaa.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.