Kysymys:

lehdessänne oli juttu joskus v.2004 saksalaisen keksijän ideoimasta mekaanisesta,portaattomasta vaihteistosta he-log nimeltään.en ole jälkeen kuullut aiheesta mitään. olikohan laite liian vaikea toteuttaa käytännössä vai mistä on kysymys?

Tapio Ketonen:

Enpä ole meillä nähnyt tuollaista juttua. Arvelisin, että sellainen olisi voinut olla AutoBild Suomessa, sillä alkuperäisversiossa eli Saksan AutoBildissa tuosta keksinnöstä kerrottiin numerossa 3/2004, lehden ilmestymispäivä oli 16.1.2004.

Käytännössä ainoa tieto, mitä asiasta netistä löytyy, on saksalaisen keksijän Werner Heckin vetämä firma HE-log GbR, tuo lyhenne GbR tulee termistä Gesellschaft bürgerlichen Rechts ja tarkoittaa jonkinlaista yhtymää. Ehkäpä Ay eli avoin yhtiö voisi jotenkin vastata tätä meillä tuntematonta yritysmuotoa, jota Saksassa ja Itävallassa käytetään liiketoiminnan aloittamiseen.

Firman sivuilla osoitteessa www.he-log.de/ on edellä mainittu AutoBildin artikkeli, jossa vaihteiston periaate on selvitetty selkein piirroksin.

Vaihteisto on patentoitu, mutta sehän ei vielä takaa, että se olisi käyttökelpoinen myös käytännössä. Arvelisin, että kuluminen ja sen hallitseminen voisi muodostua ongelmaksi. Mutta jos muistetaan, että useimpia muitakin CVT-ratkaisuja on kehitetty kymmeniä vuosia, niin voihan tuostakin jotakin tulla. Ehkä jo 2050-luvulla tällaista voimansiirtoa on käytössä - tai sitten se on unohtunut historian roskatynnyriin kuten niin monet muutkin vastaavat keksinnöt ja patentit.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.