Kysymys:

Vaihdoin juuri pari kuukautta vanhaan autooni kesärenkaat talvirenkaiden tilalle ensimmäisen kerran. Talvirenkaat ovat 205/55 R16 94 T ja kesärenkaat 215/55 R16 97 W. Ihmettelen kovasti auton käytöksen muuttumista mukavammaksi. Auto oli talvirenkailla epämukava ja pompottava sekä välitti kaikki tien epätasaisuudet terävinä ja äkkinäisiniä korin heilahteluina. Kesärenkailla auto muuttui huomattavasti mukavammaksi. Auto ei enää pompota tai tunne läheskään kaikkia tien epätasaisuuksia. Koriin välittyvät tien epätasaisuudet tuntuvat huomattavasti pehmeämmiltä eikä auton alusta tunnu enää niin "äkkijyrkältä".  Miten tälläinen positiivinen muutos mukavampaan suuntaan voi tapahtua, vaikka kesärenkaat ovat leveämmät, kantavuusindeksi korkeampi sekä nopeusluokka suurempi, sekä renkaan kulutuspintakin on kovempi kuin kitkarenkaassa? Joudun ilmeisesti vaihtamaan autoon toisen merkkiset kitkat syksyllä em. syystä, miten onnistun valitsemaan mukavammat kitkarenkaat?

Tapio Ketonen:

Eräs tärkeimmistä tekijöistä voisi olla kesärenkaiden suurempi ilmatila. Ne ovat paitsi leveämmät myös korkeammat kuin talvikumit. Renkaiden rakenteissakin on eroa, pelkkä pintakumi ei ratkaise, tuntuuko rengas kovalta vai pehmeältä.

Viime kädessä auto ja rengas muodostavat yhdistelmän, jonka molemmat osapuolet vaikuttavat mukavuuteen. Kaikki renkaat eivät sovi kaikkiin autoihin.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.