Kysymys:

Kovasti kiinnostaisi Saabin joko 9-3 tai 9-5 malli. Olen mielenkiinnolla lueskellut, että näissä on BioPower-moottorit, jotka voivat käyttää RE85 sujuvasti myös bensiinin kanssa ja mikä parasta myös niiden sekoituksella. Pitääkö tuo tieto paikkaansa, että Saabin moottoriohjaus pystyy tuottamaan RE85 käytettäessä enemmän tehoa/vääntöä.

Onko Tuulilasi ajatellut kokeilla ko. autoa, esim, kymppitonni käytetyllä osioissa?

Tapio Ketonen:

Pitää paikkansa, että Saabin Biopower-malleissa moottori antaa etanoliseoksella tehoa enemmän kuin bensiinillä. Tämä johtuu siitä, että moottorinohjausjärjestelmä on sovitettu mukautumaan erilaisiin polttonesteisiin, ja moottorin suorituskykyä säädellään nakutustunnistimen avulla.

Etanoliseoksen puristuskestävyys eli oktaaniluku on korkeampi, ja tämä sallii korkeamman ahtopaineen. Se taas tekee mahdolliseksi suuremman polttonestemäärän polttamisen, mikä puolestaan on edellytys suuremmalle teholle. Ilmeisesti moottorissa ja voimansiirrossa on ollut varaa tehon eli siis vääntömomentin kasvattamiseen.

Etanoliseosta voidaan kuitenkin käyttää vain Biopower-malleissa, ei tavallisissa. Niissä moottorinohjaus- ja polttonesteen suihkutusjärjestelmiä ole suunniteltu sopeutumaan erilaisin polttonesteisiin kuten Biopower-malleissa. Tavallisissa malleissa on käytettävä bensiiniä.

Biopower-Saabit ovat hyvin harvinaisia. Ne tulevat kymppitoniautoille sopivaan ikään vuosikymmenen lopussa. voi olla, että jos silloin sopiva auto tulee vastaan, silloiset Tuulilasin tekijät ottavat auton testiin. Todennäköisyys on kuitenkin hyvin pieni.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.