Kysymys:

"Hondalta massiiviset takaisinkutsukampanjat – sama vika kuin Toyotassa"
Meillä oli kyseinen -06 Jazz. Nyt on siitten -14 Yaris.
Mitä vuosimalleja takaisinkutsu koskee? Onko uusissakin vaaralliset turvatyynyt?
Takaisinkutsua ei ole kuulunut, auto on kuukauden vanha.

Tapio Ketonen:

Takaisinkutsut tulevat maahantuojilta. Heillä on tieto siitä, mitä malleja takaisinkutsut koskevat ja ennen kaikkea, mitä toimenpiteitä takaisinkutsun yhteydessä autoihin tehdään. Nuo uutiset takaisinkutsuista ovat yleensä peräisin USA:sta, jossa viranomaiset valvovat erittäin tehokkaasti autojen turvallisuutta. Ongelmat eivät välttämättä koske Euroopassa myytyjä autoja, koska niiden valmistusmaa on usein jokin muu kuin USA:ssa myydyillä autoilla.

Maahantuojien pitäisi ilmoittaa kaikki turvallisuuteen liittyvät takaisinkutsut Trafiin, jonka tehtävä on valvoa, että tarvittavat korjaukset tulevat tehdyiksi. Asia hoituu yhteistyössä maahantuojien kanssa, he ilmoittavat Trafiin, mihin autohin korjaukset on tehty. Jos korjauksia ei ole tehty, autoa ei hyväksytä katsastuksessa.

Tämä koskee kuitenkin vain turvallisuuden kannalta tärkeitä kohteita. Muita takaisinkutsuja ei tarvitse ilmoittaa Trafille. Valitettavasti myös se, onko jokin asia turvallisuuden kannalta kriittinen, on maahantuojan harkinnassa, Niinpä on paljon sellaisia takaisinkutsuja, jotka muissa maissa on ilmoitettu julkisesti, mutta meillä niistä maahantuoja on ollut aivan hiljaa.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.