Kysymys:

Onko tehty laskelmia siitä paljonko autosta häviää tehoja, kun kytkee ilmastoinnin? Entä paljonkohan ilmastoinnin käyttäminen vaikuttaa kulutukseen ?Onko ilmastointi auton lisälaitteista suurin tehosyöppö? Omassa autossani olen jopa havaitsevinani ilmastoinnin kytkemisen jälkeen tehohäviön.

 

Tapio Ketonen:

Ilmastointi vie yllättävän paljon tehoa. Pikainen googlaus antoi tulokseksi jopa 10-12 hevosvoimaa, eli kyllähän tuo jo tuntuu ajossakin, jos kiihdytykseen todella tarvittaisiin tehoa.

Saksankielinen Wikipedia kertoi, että saksalaisissa mittauksissa ilmastoinnin aikaansaama lisäkulutus on ollut moottoritiellä 0,4-1,2 l/100 km ja kaupunkiajossa 2-4,5 l/100 km. Joskus reilut 10 vuotta sitten oma mittauksemme antoi lisäkulutukseksi noin 0,5 l/100 km.

USA:n uusiutuvan energian laboratorio NREL (National Renewable Energy Laboratory) kertoi vuonna 2000 julkaistussa esityksessään ( http://www.nrel.gov/docs/fy00osti/28960.pdf ), että ilmastoinnin runsas käyttö voi lisätä kulutusta 20 %, erittäin taloudellisissa autoissa jopa 50 %. Samalla se voi lisätä NOx-päästöjä lähes 80 % ja CO-päästöjä miltei 70 %.

Yksi tutkimus ( http://www.ewp.rpi.edu/hartford/~lindgc/Project/Other/Useful%20Papers/2002_01_1957.pdf ) arvioi, että USA:ssa käytetään 7,1 miljardia gallonaa eli 27,1 miljardia litraa bensiiniä kevyiden ajoneuvojen ilmastointiin. Lisäkulutus on noin 6 % maan vuotuisesta polttonesteen kulutuksesta. USA:ssa on paljon kuumia alueita, joten käyttötarve on tuntuvasti suurempi kuin Euroopassa, mutta epäilemättä viilennys tulee täälläkin kalliiksi.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.