Kysymys:

Mistä johtuu, että Toyotan laturinvalo palaa melkein aina? Olen ajanut viasta huolimatta noin vuoden eikä auto ole vielä ole jättänyt tielle? Miten asiaa voi maallikko tutkia vai tarvitaanko mittareita ja korjaamokäynti?

Mistä johtuu, että Toyotat polttavat lamppuja paljon? Perheemme ajeli yli 15 vuotta Madza 1,5:lla ja 1,3:lla ja tuntui, ettei koko 15 vuoteen vaihdettu lamppuja niin tiuhaan, kun tähän Toyotaan. Onko lamput huonontuneet vai onko juuri tämän Toyotan tyyppivika, että lamppuja palaa jatkuvasti? Yksisilmäisiä Toyotia liikkuu kyllä maanteillä paljon.

Tapio Ketonen:

Latauksen merkkivalon palamiseen on usein syynä laturin tasasuuntaja, josta on diodi palanut. Suosittelen mittaamaan latausjännitteen. Kun auto on ollut jonkin aikaa ajossa, mitataan vain tyhjäkäynnillä olevan auton akusta napojen välinen jännite. Jos se on tasolla 13,7-14,2 volttia, asia on kunnossa. Mittaamiseen riittää tavallinen yleismittari. Kannattaa myös mitata jännite kovemmilla kierroksilla noiden polttimo-ongelmien takia.

Itselläni on myös kokemusta useista Toyotista, eikä niissä ole palanut polttimoita mitenkään poikkeuksellisen runsaasti. Koska Toyotan mallia ei ole kerrottu, eikä liioin mitkä polttimot palavat, on vaikea sanoa, mistä tuo johtuu.

Ajovalojen osalta jotkut polttimotyypit ovat varsin herkkiä palamaan. Esimerkiksi H7-polttimoiden kestävyys oli varsinkin aikaisemmin todella huono. Toki jos latausjännite ei pysy kurissa eli edellä mainituissa lukemissa, silloin auto kaipaa korjausta. Esimerkiksi huonot liitokset laturin maadotuksessa tai päävirtakaapelissa voivat aiheuttaa jännitepiikkejä, joista polttimot eivät pidä.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.