Kysymys:

Millä teholla tuuletinta on hyvä pitää, kun on pakkasta, mutta ei lumisadetta ja ikkunat kirkkaat? Itse pidän aina ykkösellä sähkön kulutuksen minimoimiseksi. Lisäksi tuuletin kitisee sitä enemmän, mitä suuremmalla teholla se on. Tuttavan mielestä tuuletinta on pidettävä pakkasella aina kakkosella tai vielä suuremmalla, jotta auto on lämpimämpi ja ikkunat pysyvät varmasti kirkkaina. Pitääkö tämä paikkansa?

Tapio Ketonen:

Tuttava on oikeassa. Ykkösnopeus sopii kesäkäyttöön, jolloin tarvitaan lähinnä ummehtuneen ilman korvaamista uudella. Talvella on yleensä ongelmana kosteuden kerääntyminen autoon. Suuremmilla tuuletinnopeuksilla ilma vaihtuu tehokkaammin, ja näin kosteus poistuu paremmin autosta. Tällöin ikkunat pysyvat paremmin kirkkaina, sisään kertynyt kosteus kun tuppaa auton lämmettyä tiivistymään kylmiin pintoihin sumuksi ja edelleen jääksi.

Lämpötila säädetään sopivaksi lämmönsäätimellä, ei tuulettimella. Jos tuuletin kitisee, se pitää korjata eikä jättää käyttämättä. Toki täysillä se pitää häiritsevää kohinaa, joten siinä asennossa tuuletinta ei kannata pitää tarpeettomasti.

Sähköä autossa kyllä riittää ajon aikana enemmän kuin on tarpeen, eikä sen säästämisellä saada kulutustakaan laskemaan ainakaan tuntuvasti.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.