Kysymys:

Nissan Tiidan kestotesti 16/2008

Sivulla 93 esitetyt vääntö- ja tehokäyrät on piirretty väärin. Dynamometrissä mitattu teho saattaa olla oikein, mikäli tuo 173 Nm tavallisesta 1.6 litraisesta sattuisi pitämään paikkansa. Epäilen että sekään ei pidä paikkaansa.

Kaikkihan me tiedämme, että teho on suoraan verrannollinen vääntöön ja kierrosnopeuteen, siis käyrät on piirretty miten sattuu. Voisitte edes katsoa, että käyrät voisivat olla teoreettisesti mahdollisesti oikein ennen julkaisua.

Annan mielelläni Tuulilasilehdelle teknistä apua, mikäli haluatte.

Tapio Ketonen:

Valitettavasti nuo käyrät joudutaan tekemään siten, että ne piirretään dynamometrin heikkolaatuisen tulostimen tuottamia käyriä pohjana käyttäen ja sovitetaan vakiomuotoiseen käyräpohjaan. Ongelmana on, että asteikkojen sovittaminen kohdalleen edellyttää aikamoista pohjakuvan venyttelyä, ja erehdyksiäkin voi sattua. Tuon homman kun tekevät taiteilijat, jotka eivät yleensä ymmärrä kovin syvällisesti tehon ja sen mittaamisen olemusta. Näyttäisi siltä, että tällä kertaa tuossa on tapahtunut jotakin.

Käyttämämme Robert Bosch Oy:n huoltokoulun dynamometri on kätevä ja tarkka mittalaite. Sen ongelma kuitenkin on, että kukaan ei ole keksinyt, miten laitteistosta saataisiin tietoa muussa muodossa kuin näytölle tulostuvana ja siitä napin painalluksella printattavana käyrästönä. Kunpa saisimme ulos sen datan, jonka perusteella käyrät piirtyvät. Silloin olisi helppoa syöttää tieto grafiikkaohjelmaan, joka piirtäisi käyrät helposti ja kerrasta oikein.

En jaksa nyt ryhtyä enemmälti laskemaan, miten nuo käyrien arvot ovat ristiriidassa. Ainakin tehon huippuarvo ja suurin vääntömomentti ovat dynamometrilaitteiston numeerisina arvoina antamia.

Riippuvuus vääntömomentin ja tehon välillä on tosiaankin suora. Teho kilowateissa on vääntömomentti Newtonmetreissä kertaa moottorin käyntinopeus kierroksina minuutissa jaettuna luvulla 9550. Tuo 173,1 Nm käyntinopeudella 4600 r/min tarkoittaa, että tuolla käyntinopeudella moottorin teho on 83,4 kW. Sivulla 93 olevassa graafisessa esityksessä sekä teho- että vääntökäyrät ovat tuolla käyntinopeudella kumpikin oikeita arvoja korkeammalla.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.