Kysymys:

Onko vapaavirtausilmansuodattimesta ja/tai tehopakoputkesta mitään hyötyä, jos autoon ei ole tehty mitään muita virityksiä? Nostaako tehoa yhtään?

Tapio Ketonen:

Yleensä sanotaan, että viritys on onnistunut, jos teho ei laske enemmän kuin 10 prosenttia. Pelkästään vähemmän virtausta vastustavalla ilmansuodattimella saavutettava tehonlisäys todennäköisesti jää niin pieneksi, että sitä ei välttämättä pystytä edes mittalaitteilla havaitsemaan. Tehomittauksessa saatava teho vaihtelee normaalistikin eri mittauskertojen välillä melkoisesti. Sama koskee tehopakoputkea.

Eri asia on, jos moottorin kierroksia nostetaan tuntuvasti. Silloin väljemmistä virtauksista voi olla enemmän hyötyä. Virtausnopeuden noustessa vakiomallisen ilmanpuhdistimen kanavat saattavat käydä ahtaiksi. Vapaavirtaussuodattimen kautta moottori saa enemmän ilmaa. Koska lambdasäätö säännöstelee poltettavan polttonesteen määrää pakokaasujen lambda-arvon eli jäännöshapen määrän perusteella, tällöin moottoriin voidaan syöttää enemmän polttonestettä.

Korkeilla kierroksilla tosin hyötysuhde heikkenee, joten saatava tehonlisäys voi tällöinkin jäädä aika pieneksi. Tehokkain tapa nostaa tehoa on lisätä moottoriin ahdin, mutta se on käytännössä

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.