Sähköiset tasapainoskootterit laillisiksi tieliikenteessä – koeajossa Avionboard

08.01.2016 |

Testasimme viikon ajan Avionboard-tasapainoskootteria. Lue Tuulilasin numerosta 1/2016, miltä tuntui unohtaa käveleminen hetkeksi.

Uudenlaiset sähköiset liikkumisvälineet tulivat lailliseksi tieliikenteessä vuodenvaihteessa. Osalla välineistä liikutaan jalkakäytävällä ja osalla pyöräteillä. Avionboardin paikka on jalkakäytävä.

Jalankulkua avustavat tai korvaavat sähköiset liikkumisvälineet rinnastetaan liikenteessä jalankulkijoihin, mutta Trafi muistuttaa, että nopeus on sovitettava tilanteen mukaan. Laitteissa tehoa saa olla maksimissaan 1 kW ja maksiminopeus saa olla enintään 15 km/h.

”Näillä laitteilla saa liikkua jalkakäytävällä kävelynopeutta eikä niille ole annettu tarkempia teknisiä vaatimuksia esimerkiksi valojen tai heijastimien suhteen. Muutenkaan laitteiden rakennetta ei ole erikseen määritelty, joten voisi sanoa, että kaikki mikä ei ole erikseen kiellettyä on sallittua”, summaa Trafin johtava asiantuntija Erik Asplund.

JUTTU JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Kun jalankulkuväylille tulee uusia moottorin vauhdittamia kulkijoita, nopeuserot väylillä voivat kasvaa. Jalankulkua avustaville liikkumisvälineille ei tarvitse eikä voi ottaa liikennevakuutusta.

”Turvaa saa vapaaehtoisista vakuutuksista, kuten tapaturma- ja vastuuvakuutuksista. Näistä voi kysyä lisää omasta vakuutusyhtiöstä”, Liikennevakuutuskeskuksen korvauspäällikkö Antti Tuulensuu kertoo.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Kommentit

Kommentoi artikkelia

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.