EU haluaa kiristää päästörajoja – Autonvalmistajat: ”mahdoton yhtälö”

26.06.2015 | Max Lange
EU haluaa kiristää päästörajoja – Autonvalmistajat: ”mahdoton yhtälö”

Eurooppalaiset autonvalmistajat haluavat viisi vuotta lisäaikaa entistäkin tiukemmille päästörajoille.

Autonvalmistajien lobbausryhmä ACEA haluaa työntää EU:n vuodelle 2025 suunnittelemia päästörajoituksia vasta vuodelle 2030. ACEA:n mukaan valmistajat tarvitsevat noin viisi vuotta tai kaksi mallisykliä saavuttaakseen tiukennetut päästörajat.

Tällä hetkellä autonvalmistajat yrittävät kuumeisesti saavuttaa vuonna 2021 voimaan tulevia 95 g/km päästörajoja. Tällä hetkellä keskimäärin liikutaan 130 g/km tasolla. Vuoden 2025 tavoite oli alun perin 75 g/km, mutta nyt EU haluaisi kiristää sen 68 g/km tasolle.

ACEA:n mukaan tämä viimeisin EU:n asettama tavoite ei välttämättä ole mahdollinen toteuttaa. ACEA:sta kerrotaan, että 95 g/km alittaminen vaatisi huomattavasti nykyistä laajempaa dieselkantaa sekä hybridi- että sähköautojen laajempaa myyntiä.

JUTTU JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

EU:n vaatimukset ovat nyt ristiriidassa, koska toisaalla halutaan vähentää dieselautojen määrää nykyisestä. ACEA:n mukaan yhtälö on mahdoton. ACEA haluaakin lisää valtion tason tukia vaihtoehtoisille polttoaineille, sähköautoille sekä infrastruktuuriin.

ACEA:lta toivotaan koko EU:n laajuisia lisäporkkanoita esimerkiksi sähköautoille, kertoo ANE. EU:n ja autonvalmistajien välinen taisto jatkuu.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Kommentit

Kommentoi artikkelia

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.