Ford tekee autoja tomaatista

13.06.2014 | TL-verkkotoimitus
Ford tekee autoja tomaatista

Ford ja ketsuppimerkki Heinz ovat ryhtyneet yhteistyöhön, jossa he tutkivat, voiko tomaateista valmistaa ympäristöä säästäviä osia autoihin.

Fordin ja Heinzin tutkijat selvittävät tomaattien käytettävyyttä kehitettäessä ympäristöä säästävää ainesta, jota käytettäisiin autojen tuotannossa. Erityisesti kuivatun tomaatin kuoresta voitaisiin tehdä johtojen kiinnikkeitä ja säilytyslokeroita pienille esineille. 

“Tutkimme, voisiko ruoan prosessoinnissa syntyviä sivutuotteita käyttää autonosiin”, kertoo We Ellen Lee (plastics research technical specialist for Ford). “Tavoitteenamme on kehittää vahva, mutta kevyt materiaali, joka sopii käytettäväksi auton osissa ja samalla vähentää ympäristön kokonaiskuormitusta.”

Kaksi vuotta sitten Ford aloitti yhteistyön Heinzin ja parin muun yrityksen kanssa kehittääkseen sataprosenttisesti kasvipohjaisen muovin, jota voitaisiin käyttää kankaista pakkausmateriaaleihin ja jonka ympäristövaikutus olisi vähäisempi kuin nykyisin käytössä olevien öljypohjaisten pakkausmateriaalien.

JUTTU JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Heinzin tutkijat etsivät innovatiivisia tapoja kierrättää ja uudelleen käyttää tomaattien kuoria, varsia ja siemeniä. Yhtiö käyttää vuosittain yli kaksi miljoonaa tonnia tomaatteja valmistaakseen sen myydyintä tuotetta, Heinz-ketsuppia.

Toivottavasti tomaatti jää vain pienempien autonosien raaka-aineeksi, sillä kokonaiset autot tomaatista valmistettuina kuulostavat aika hurjilta. Värivaihtoehtoina tietenkin olisivat raaka tomaatti, kypsä tomaatti tai aurinkokuivattu tomaatti.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Kommentit

Kommentoi artikkelia

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.