It-hanke pieleen: Tieto maksaa poliisille 7,5 miljoonaa ja sopimus puretaan – "paras ratkaisu"

06.06.2014 | TL-verkkotoimitus
It-hanke pieleen: Tieto maksaa poliisille 7,5 miljoonaa ja sopimus puretaan – "paras ratkaisu"

Viranomaistietojärjestelmä uudistuksen (Vitja-hanke) yhteistyösopimus on päätetty purkaa järjestelmän toimittajan Tiedon sekä Poliisihallituksen ja Hallinnon tietotekniikkakeskus HALTIKin kesken käytyjen neuvotteluiden jälkeen toimitusaikatauluongelmien takia.

Asiasta kerrotaan muun muassa poliisin nettisivuilla.

Vitja-hankkeesta on toteutettu kolmasosa, ja yhteistyösopimuksen purkamisella ei ole vaikutusta poliisin operatiiviseen toimintaan tai kansalaisten turvallisuuteen, sillä hanke on erillinen tälläkin hetkellä käytössä olevasta aiemmasta järjestelmästä.

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan toimitussopimuksen purkaminen on valitettavaa, mutta nykyisessä tilanteessa kaikille osapuolille paras ratkaisu.

"PORA III:n säästöt tulevat Vitja-hankkeen osalta myöhästymään, mutta suunnitellut säästöt tulemme joka tapauksessa saamaan lähivuosina", Paatero sanoo tiedotteessa.

Sopimuksen osittaisen purkamisen yhteydessä osapuolet ovat sopineet, että Tieto maksaa poliisille kertakorvauksen, jonka suuruus on 7,5 miljoonaa euroa. Tämä korvaus perustuu toimittajan korvaukseen, joka koostuu toimitussopimuksen mukaisesta viivästymissakosta, viivästyksestä aiheutuneiden vahinkojen kattamisesta (vahingonkorvaus) sekä nettokauppahinnan palauttamisesta.

JUTTU JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Lisäksi poliisi saa käyttöönsä kaiken tähän asti tehdyn kehitystyön ja dokumentaation. Tähän saakka tehdyt ratkaisut, muun muassa jo käyttöön otettu tuntomerkkijärjestelmä (RETU), jäävät poliisin käyttöön. Tiedon asiantuntijat jatkavat edelleen työskentelyä Vitja-projektissa sovintosopimuksessa määritellyn ajan.

"Sopimuksen osittainen purkaminen on tehty hyvässä yhteistyössä toimittajan kanssa. Nyt tehty ratkaisu on paras mahdollinen tässä tilanteessa", kommentoi poliisitarkastaja Mika Pasanen.

Uusi viranomaistietojärjestelmä Vitja oli tarkoitus ottaa käyttöön kuluvan vuoden alussa. Sen tavoitteena on tehostaa poliisin työtä integroimalla poliisin eri tietojärjestelmät yhteen.

Uutta järjestelmää käyttävät poliisin ohella myös Rajavartiolaitos, Tulli, Hätäkeskuslaitos ja Puolustusvoimat. Käyttäjiä on noin 16 000. Hankkeen kustannusarvio on 25 miljoonaa euroa.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Kommentit

Kommentoi artikkelia

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.