Joka kymmenes kuski tekee yleisen rikkeen – "voi johtaa ajo-oikeuden menettämiseen"

25.10.2013 | TL-verkkotoimitus
Joka kymmenes kuski tekee yleisen rikkeen – "voi johtaa ajo-oikeuden menettämiseen"

Kahdeksan prosenttia kuljettajista puhuu ajon aikana kännykkään niin, että pitää puhelinta kädessään, ilmenee Liikenneturvan selvityksestä. Kuitenkin vain puolet autoilijoista tietää, että kännykkärikkomus voi johtaa ajokieltoon.

Liikenneturva tarkkaili matkapuhelimien ajon aikaista käyttöä keväällä 2013. Neljällä, nyt jo kymmenen vuoden ajan seuratulla paikkakunnalla, tehtiin 7 214 havaintoa autoilijoista, joista matkapuhelimeen ilman handsfree-laitetta puhui kahdeksan prosenttia. Puhelimia käytettiin liikenteessä hieman harvemmin kuin edellisvuonna (9 % n.5 157).

Tieliikennelain mukaan mitään viestintälaitetta ei saa ajon aikana käyttää niin, että oman ajoneuvon hallinta tai liikenteen seuraaminen häiriintyy. Puhelimeen puhuminen ilman handsfree-laitetta on kiellettyä.

Ajokielto tunnetaan heikosti

Matkapuhelimen ajon aikainen käyttö lisättiin kesäkuussa 2011 osaksi ajokieltoharkinnassa huomioitavia rikesakkorikkomuksia, eli rikkomuksia, jotka toistuessaan (4 kertaa kahden vuoden kuluessa tai 3 kertaa vuoden kuluessa) voivat johtaa ajo-oikeuden menettämiseen.

JUTTU JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Kaikkien rikkomusten ei tarvitse olla matkapuhelimen käyttöön liittyviä, vaan mukana voi olla esimerkiksi kaksi ylinopeusrikkomusta.

Liikenneturvan kyselyssä matkapuhelimen käytöstä langetettavasta ajokiellosta tiedettiin huonosti. Vain alle puolet autoilijoista (47%) tiesi seuraamuksesta.

TNS Gallupin Liikenneturvalle keväällä 2013 keräämän kyselyyn vastasi 1259 autoilijaa.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Kommentit

Kommentoi artikkelia

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.