Joka neljäs auto hylättiin katsastuksessa – katso tilastot

12.03.2014 | TL-verkkotoimitus
Joka neljäs auto hylättiin katsastuksessa – katso tilastot

A-Katsastus julkaisee kuudetta kertaa henkilöautojen malli- ja merkkikohtaisen hylkäystilaston.

Katsastuksessa havaittujen vikojen määrä on noussut viidessä vuodessa.

Pitkällä aikavälillä myönteistä kehitystä on nähtävissä alusta- ja korivioissa (ruostevauriot), joiden määrät jatkavat laskuaan.

A-Katsastus katsasti vuonna 2013 noin 870 000 henkilöautoa. Merkki- ja mallikohtaisissa tilastoissa ovat mukana ne autot, jotka on otettu käyttöön vuosina 1997-2008 tai 2010, ja joiden mallista on katsastettu vähintään sata kappaletta. Tilastosta käy ilmi myös autojen keskimääräinen matkamittarilukema.

Katsastettujen henkilöautojen viime vuoden hylkäysprosentti oli 25,4. Muutosta edelliseen vuoteen verrattuna on nähtävissä pakokaasupäästövikojen määrissä, joiden osuus hylkäyksen aiheuttaneista vioista on laskenut 7,6 prosenttiin (7,9 %).

Tekniset viat harvoin onnettomuuksien taustalla

A-Katsastus on julkaissut tilastoja vuodesta 2009, ja havaittujen vikojen määrät ja hylkäysprosentit ovat vuodesta toiseen eurooppalaisittain korkeita.

JUTTU JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Keskeinen syy on yksi EU-alueen vanhimmista autokannoista (keski-ikä yli 11 vuotta). Suomen osalta tilanne on katsastusfirman mukaan erityisen haastava autokannan korkean iän lisäksi muuta Eurooppaa vaihtelevampien ilmasto-olosuhteiden vuoksi.

Positiivinen asia yhtiön mukaan on, että nykyjärjestelmällä on teknisten vikojen osuus onnettomuuksien aiheuttajana kyetty pitämään alhaisena.

”Kun kolme vuotta vanhoissa autoissa havaitaan katsastuksessa keskimäärin 20 vikaa sataa katsastusta kohti, on vikojen määrä 16 vuoden ikäisissä jo lähes kymmenkertainen (180 vikaa/100 katsastusta)", kertoo A-Katsastuksen tekninen johtaja Hannu Pellikka tiedotteessa.

"Sama näkyy myös hylkäysprosenteissa: kolmen vuoden iässä hylätään keskimäärin 3,5 % autoista, ja 16 vuoden iässä jo lähes 40 % .”

Pellikan mukaan asia on luonnollinen, koska auto koostuu kuluvista osista, jotka vaativat säännöllisiä huoltotoimenpiteitä.

Vuoden 2013 henkilöautojen hylkäystilasto löytyy kokonaisuudessaan A-Katsastuksen verkkopalvelusta.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Kommentit

Kommentoi artikkelia

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.