Mullistaako 3D-tulostus autokaupan? Autosi valmistuu odotellessa!

18.09.2014 | TL-verkkotoimitus

Yhdysvaltalainen Local Motors on esitellyt maailman ensimmäisen 3D-tulostettavan auton nimeltään Strati. Yrityksen mukaan 3D-tulostaminen voi lyhentää auton valmistusajan tunteihin.

Tulevaisuuden visioissa uuden auton ostotapahtuma voisi olla seuraavanlainen: Asiakas menee autokauppaan, valitsee valikoimasta haluamansa mallin, ja auto valmistuu asiakkaan odotellessa päivän päätteeksi. Illalla hän voi ajaa uudella 3D-tulostetulla autollaan kotiin.

Jos Local Motorsin toimitusjohtajaa Jay Rogersia on uskominen, tämä visio voi olla todellisuutta hyvinkin pian. Sama yritys julkaisi kansainvälisillä valmistus- ja teknologiamessuilla (IMTS) Chicagossa maailman ensimmäisen 3D-tulostettavan auton.

Local Motors järjesti kisan, jossa tavalliset ihmiset saivat kehittää CAD-ohjelmalla 3D-mallin uudesta tulostettavasta autosta. Voittajaksi valikoitui yli 200 osallistujan joukosta italialaisen Michele Anoen ehdotus – Strati. Se on italiaa ja tarkoittaa kerroksia. Nimi on osuva, sillä 3D-tulostamisesssa malli syntyy nimenomaan kerroksista.

Local Motors joutui etsimään vuoden verran yritystä, joka voisi tulostaa auton. Lopulta löytyivät tarvittavat laitteet ja yhteistyökumppanit 3D-tulostetun auton valmistamiseen. Ensimmäinen prototyyppi valmistui IMTS-messuhallissa 44 tunnissa.

Stratin runko ja kehikko on koottu yhdestä isosta osasta, joka on tehty hiilikuituvahvisteisesta muovista. Raaka-aine on alun perin pelletin muodossa, josta 3D-tulostin tulostaa lopullisen mallin. Tulostamisen takia koko autossa on vain 49 osaa. Monissa nykyautoissa osia on 5 000–6 000.

JUTTU JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Stratin prototyypissä on sähkömoottori, jonka avulla auton huippunopeus on 40 mailia eli noin 65 km/h. Tekniikka on lainattu Renault Twizystä, ja toimintamatkaksi luvataan 200 km. Local Motors suunnittelee tarjoavansa myös polttomoottorilla varustettua versiota Stratista.

3D-tulostamisella ei haluta tehdä kallista luksustuotetta, vaan alentaa autojen tuotantokustannuksia. Jay Rogers arvelee, että 3D-tulostettu Strati olisi valmis tuotantoon vuonna 2016, ja hinta asettuisi reilusti alle 30 000 euroon.

3D-tulostamisen on ennustettu mullistavan ihmisten kulutustavaroiden hankkimisen. Nyt tämä tekniikka on tulossa autoihin. Uskotko, että tulostaminen muuttaa tavan, jolla auto valmistetaan tulevaisuudessa?

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Kommentit

Kommentoi artikkelia

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.