Onko nastaton nastarengas yhtä pitävä kuin kitkarengas?

24.08.2014 | TL-verkkotoimitus
Onko nastaton nastarengas yhtä pitävä kuin kitkarengas?

Jos muuten hyväkuntoisista nastarenkaista ottaa nastat pois, vastaako renkaan pito kitkarengasta?

Kysy Ketoselta -palstallamme voit kysyä mitä vain autoista tai autoilusta, ja asiantuntijamme Tapio Ketonen vastaa.

Lukijan kysymys:

"Onko nasta- ja kitkarenkailla muuta eroa kuin se, että edellisissä on nastat? Jos muuten hyväkuntoisista nastarenkaista ottaa nastat pois, vastaako renkaan pito kitkarengasta? Entä saako sellaisilla renkailla ajaa talvella Suomessa? Kerran Keski-Eurooppaan talvella lähtiessäni poistin nastarenkaista nastat, koska siellähän ei saa tuhota maanteitä nastarenkailla.

Mielestäni nastarenkaat pilaavat paitsi auton ajettavuuden myös tienpinnat, jotka ovat jo valmiiksi Suomessa huonokuntoisia ja niin karkeita, että tarvitaan S-mersun hintainen auto, jos meinaa nauttia edes kohtuullisen hiljaisesta menosta. Tämä on jo toinen kysymys, mutta miksi ihmeessä Suomessa tehdään asfalttitiet niin karkeapintaisiksi? Esim. Venäjällä ja Virossa (Latviasta ja Liettuasta puhumattakaan), joissa on ihan samanlainen talvi kuin meillä, asfalttitiet ovat paljon sileämpiä, ja halvempikin auto kulkee siellä hiljaisesti kuin edustuslimusiini."

JUTTU JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Ketonen vastaa:

"Mikähän se sellainen kitkarengas oikein on? Pohjoismainen nastaton talvirengas, keskieurooppalainen niin ikään nastaton talvirengas ja nastoitettu talvirengas ovat kaikki erilaisia. Pohjoismaisen nastattoman pito perustuu pehmeään pintakumiseokseen ja kulutuspinnan voimakkaaseen lamellointiin, nastallisen taas nastoihin. Keskieurooppalaisen talvirenkaan pito ei perustu oikein mihinkään, koska niissä ei pakkasolosuhteissa ole mainittavasti pitoa.

Nastojen poistaminen nastarenkaasta heikentää pidon selvästi heikommaksi kuin uusissa nastattomissa. Kuluneena nastaton rengas pitää heikosti, sillä ensinnäkin..."

Lue koko vastaus Kysy Ketoselta -palstalta ja jätä oma kysymyksesi kysymyslomakkeella.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Kommentit

Kommentoi artikkelia

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.