Päästöskandaalin ensimmäinen vankeustuomio annettu – insinööri myönsi syyllisyytensä

12.09.2016 | Max Lange
Päästöskandaalin ensimmäinen vankeustuomio annettu – insinööri myönsi syyllisyytensä

Ensimmäinen VW:lle työskennellyt insinööri on myöntänyt kehittäneensä päästöhuijausohjelmaa dieselautoille Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltojen alueoikeus tuomitsi James Robert Liangin viime viikon perjantaina tietojen pimittämisestä Yhdysvaltojen viranomaisilta, petoksesta ja Clean Air -lain rikkomisesta jopa viiden vuoden vankeustuomioon sekä 250 000 dollarin sakkoihin, kertoo Autoblog. James Robert Liangista tulee näin ollen ensimmäinen henkilö, joka saa päästöskandaalin liittyen vankeustuomion.

Yhdysvaltojen oikeuslaitoksen raportista tulee ilmi, että Liang on myöntänyt kehittäneensä huijauslaitteiston, kun hän ja kollegansa huomasivat, että VW:n dieselmoottorit eivät läpäise Yhdysvaltojen tiukkoja päästöstandardeja. Liangin mukaan tämä ”laite” pystyi tunnistamaan, kun autolle suoritettiin päästömittaustestejä.

Liang kertoo myös, että hän ja hänen kollegansa tiesivät VW:n dieseleitä mainostettavan valheellisesti Yhdysvalloissa ”Clean diesel” -mainoslauseella. Liang on myös myöntänyt auttaneensa muita valehtelemaan viranomaisille ja asiakkaille päästömanipulointiohjelmasta.

JUTTU JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Toistaiseksi ei ole selvää, ollaanko Liangin lisäksi tuomitsemassa joitakin muita VW:n toimihenkilöitä. Esimerkiksi VW:n johtoportaan henkilöstölle ei ole toistaiseksi vielä annettu tuomioita. Liang on työskennellyt VW:lle jo vuodesta 1983 alkaen. Vuodesta 2008 eteenpäin hän ollut kehittämässä dieselteknologiaa VW:lle Yhdysvalloissa. Sitä ennen hän työskenteli Wolfsburgissa Saksassa.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.  

Kommentit

Kommentoi artikkelia

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.