Peugeot 308 PureTech 110 ja 130 – turbollista säästöä

30.10.2014 | Markku Juntunen
Peugeot 308 PureTech 110 ja 130 – turbollista säästöä

Peugeot laajentaa 308:n moottorivalikoimaa myös turboahdettuihin talousmoottoreihin.

Peugeot  308:n uusi bensiinimoottori on jatkoa ahtamattomille VTi-moottoreille, jotka ovat Suomen Peugeot-valikoimassa 68- ja 82-hevosvoimaisina. Näistä jälkimmäinen, iskutilavuudeltaan 1,2 litraa, on ollut lähtökohtana turboahdetulle PureTech-moottorille. Siitä on moottorinohjausta sopivasti ohjelmoimalla tehty kaksi versiota: 110- ja 130-hevosvoimaiset. Tehokkaampi versio rantautui Suomeen ensin, miedompi ja automaatilla varustettu 130-heppainen tulevat nyt toisessa aallossa.

Uutuusmoottori on kevyt, sillä sylinteriryhmä ja kansi ovat alumiinia ja moottori on kolmisylinterinen. Kummassakin versiossa on sammutusautomatiikka. Valmistaja ilmoittaakin Puretech-moottoreiden säästävän polttonestettä keskimäärin 18 prosenttia, kun kulutusta verrataan vastaavan kokoiseen vapaasti hengittävään bensiinimoottoriin.

Mielenkiintoisia teknisiä yksityiskohtia ovat esimerkiksi öljykylvyssä pyörivä jakopään hihna, muuttuvatilavuuksinen öljypumppu, sekä imu- että pakoventtiilien muuttuva ajoitus ja sylinterinkannen kanssa samaa valua oleva nestejäähdytteinen pakosarja. Kampiakseli on sijoitettu sylinterien keskilinjasta hiukan sivuun, jotta mäntien liukukitka olisi pienempi. Jaettu jäähdytysjärjestelmä nopeuttaa moottorin lämpiämistä, kun jäähdytysneste kiertää jaetusti sylinterinkannessa ja sylinteriryhmässä. Lämmön noustessa jäähdytysnesteen kierrot yhdistyvät.

JUTTU JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Pitkäiskuisen moottorin käyntiä tasaa vastakkaiseen suuntaan mutta samaan tahtiin kampiakselin kanssa pyörivä tasapainotusakseli. Värinöitä vaimentavat myös moottorin hydrauliset tukityynyt.

Pienempitehoinen uusi PureTech tulee 308:aan manuaalivaihteiston kera, tehokkaampaan saa siis myös automaatin.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Kommentit

Kommentoi artikkelia

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.