Teiden talvikunnossapito kiukuttaa – Destia: “Tehty laatuvaatimusten mukaan”

12.01.2018 |
Teiden talvikunnossapito kiukuttaa – Destia: “Tehty laatuvaatimusten mukaan”

Pohjois-Savon Vieremällä maanviljelijät järjestivät torstaina 11.1.2018 tempauksen, jolla halusivat tuoda esiin tyytymättömyyttään teiden talvikunnossapitoon. Destian mukaan talvikunnossapito on kuitenkin toteutettu Liikenneviraston laatuvaatimusten mukaan.

Vieremä kuuluu Iisalmen alueurakkaan, joka on yksi Destian kunnossapitämistä alueurakoista. Mediassa julkaistu video huonokuntoisesta tiestä on Kauppilanmäentieltä (5910), joka kuuluu II-talvihoitoluokkaan.

”Destia urakoitsijana huolehtii siitä, että kunnossapidon toimet toteutetaan Liikenneviraston määrittelemien laatuvaatimusten mukaisesti. Keinoja pitää tiet turvallisina liikenteelle on useita ja ne vaihtelevat niin sään kuin tien kunnossapitoluokan mukaisesti, esimerkiksi liukkauden torjunnasta lumen ja sohjon poistoon, lumi- ja jääpolanteen tasaamisesta liikennemerkkien ja opasteiden puhdistamiseen”, kertoo Destian kunnossapidosta vastaava johtaja Seppo Ylitapio.

JUTTU JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Urakoiden laatuvaatimusten toteutumista valvovat Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELYt) eikä tienhoidon laadussa Vieremällä ole havaittu poikkeamia. Viimeisin tarkastus tehtiin kuluvalla viikolla ja sen mukaan alueen II-Ja III-luokan tiet olivat tasaisella ja karhennetulla lumi/jääpolanteella. Päätiet (I ja Ib-luokan tiet) olivat viikonlopun suolauksesta johtuen sulia ja kuivia.

”Kunnossapitäjän näkökulmasta talvi on ollut suurien kelivaihteluiden vuoksi ennätyksellisen hankala. Erityisesti II-ja III-hoitoluokan teiden käyttäjiltä saamme palautetta, että kunnossapito ei kaikkia tienkäyttäjiä tyydytä. Säiden vaihtuessa kuljettajan on tärkeää sovittaa ajonopeutensa vallitseviin olosuhteisiin sopivaksi”, sanoo Väylänpito toimialan johtaja Jukka Karjalainen Liikennevirastosta.

”Videohan on sinänsä humoristinen, mutta suhtaudumme tiestön kunnossapitoon kyllä erittäin vakavasti. Viime vuoden lopulla teimme jo päätöksen yli 600 tiekilometrin hoitoluokan nostamisesta tämän vuoden alusta. Kohteet valikoituvat tärkeyden mukaan eri puolilta maata. Korotus merkitsee vuositasolla noin 0,5 miljoonan euron lisäpanostusta talvihoitoon”, Jukka Karjalainen sanoo.

Kommentit

Kommentoi artikkelia

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.