Tulevaisuuden autot kuin golf-pallot – syynä ilmanvastus

12.07.2014 | TL-verkkotoimitus
Tulevaisuuden autot kuin golf-pallot – syynä ilmanvastus

Golf-pallot ovat tunnettuja pienistä kraatterimaisista koloistaan. Tämä auttaa parantamaan pallon ilmanvastusta. Tutkijat ovat tuomassa samaa ajatusta autoihin.

Kulutuksen ja sitä kautta ilmanvastuksen pienentäminen on yksi nykyisen autokehityksen kulmakivistä. Muotoaan muuttava golf-pallon pinnan kaltainen materiaali saattaa mullistaa autojen aerodynamiikan.

Massachusettsin teknisen yliopiston (MIT) tutkijat ovat kehittäneet pinnan, joka osaa muuntua sileästä koloiseksi vain napin painalluksella, kertoo Autoexpress. Tutkijoiden mukaan nämä erinäiset paneelit voivat vähentää auton ilmanvastusta huomattavasti eri nopeuksilla.

Periaate ei sinänsä ole mitenkään uusi, koska golf-pallot ovat hyödyntäneet tätä jo 1800-luvulta lähtien. Pinta, jossa on koloja, pitää ilmavirran lähempänä pintaa pidemmän aikaa, ja vähentää turbulenttista ilmaa pallon takana. Tämä on suurin syy kulmikkaiden esineiden huonolle ilmanvastukselle.

JUTTU JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Kolopintoja ei ole hyödynnetty autoissa aikaisemmin, koska se ei toimi kaikissa nopeuksissa. Vielä kaupunkinopeuksissa kolot parantavat ilmanvastusta, mutta maantiellä niistä on haitaksi. Tämä uusi pintamateriaali osaa kuitenkin muuttaa muotoaan, joten sen hyödyt voidaan ottaa käyttöön kaikkialla.

Materiaalissa on ns. kova ulkokerros ja pehmeä sisäkerros. Kun painetta vähennetään sisäpuolelta, ulkopinta painuu sisään ja muodostaa koloja. Tätä voidaan toistaa molempiin suuntiin, kertoo MIT:n tutkija.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Kommentit

Kommentoi artikkelia

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.