Vankila pakottaisi raittiuteen

09.08.2014 | Kari Pitkänen
Vankila pakottaisi raittiuteen

Rattijuoppous on ja pysyy yhtenä liikenteen suurimpana turvallisuusongelmana.

Kun muita kolareita ja yksittäisonnettomuuksia on onnistuttu jatkuvasti vähentämään, rattijuoppojen aiheuttamien vakavien turmien määrä on suhteellisesti jopa noussut.

Tämä on sinänsä outoa. Jos suomalaiset jonkin ilmiön liikenteessä yksimielisesti tuomitsevat, se on ajaminen humalassa. Ongelman ytimessä eivät olekaan satunnaiset tuurijuopot, vaan piintyneet taparikolliset.

Pienelle osalle väestöä viina on elämän pysyvä seuralainen. Heihin on vaikea soveltaa minkään sortin pitäviä kurinpitotoimia. Yhteiskunnan pahoinvointi ja ihmisten syrjäytyminen näkyvät ratin takana siinä kuin muuallakin.

Näille ihmisille ehdoton vankeustuomio rattijuopumuksen jälkeen voisi olla jopa helpotus. Se pakottaisi raittiuteen. Juomisen ennaltaehkäisyhän meillä on ikävä kyllä aika retuperällä.

JUTTU JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Jo toisesta rattikärystä kuskin voisi laittaa pysyvään seurantaan, valvontapannan kiinni jalkaan. Auto pitäisi aina takavarikoida.

Vaikka en juuri uskokaan vankilan jalostavaan vaikutukseen, ymmärrän aloitetta rattijuopumusrikosten tuomioiden koventamisesta. Seurausten pitäisi aina ja joka tapauksessa vastata teon laatua. Nyt näin ei Suomessa selkeästi ole.

Lue Tuulilasin numerosta 10/2014 rattijuopoista, lainsäädännöstä ja kansalaisadressista, jossa vaaditaan rangaistusten kiristämistä.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Kommentit

Kommentoi artikkelia

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.