Vetytankkausasema Vuosaareen

19.03.2014 | Tapio Ketonen
Vetytankkausasema Vuosaareen

Vetyä voi nyt tankata ajoneuvoihin myös pääkaupunkiseudulla.

Woikoski avasi 19.3 vedyn tankkausaseman Vuosaaren satamassa Helsingissä. Asema on toinen Suomessa. Avajaisnauhan leikkasi ympäristöministeri Ville Niinistö.

Woikoski on vahvasti mukana vety-yhteiskunnan rakentamisessa ja luonut mahdollisuudet päästöttömän vetyauton tuomiseen Suomen markkinoille. Vedyn myötä ajoneuvojen CO2-päästöt pienenevät oleellisesti. Lisäksi voidaan vähentää melusaastetta mm. moottorikelkoissa ja vesikulkuneuvoissa. Vetyä käytetään energialähteenä siten, että sitä muunnetaan polttokennon avulla sähköksi. Pakoputkesta tulee pelkkää vesihöyryä.

JUTTU JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Woikoski uskoo vetyyn ja panostaa voimakkaasti sen tuotantoon, logistiikkaan ja käyttösovelluksiin. Kesällä 2014 valmistuu Kokkolan suurteollisuusalueelle uusi vetytehdas, ja samalla otetaan käyttöön nykyaikaiset, komposiittitekniikkaan perustuvat vedynkuljetusyksiköt.

Vety ei ole Woikoskelle uusi asia, vaan sitä on tuotettu jo 101 vuoden ajan. Vain tuotantotavat ovat sadassa vuodessa hieman muuttuneet. Vedyn käyttö myös auton polttoaineena ymmärrettiin Woikoskella jo 1930-luvulla, kun Voikosken teillä kulki vedyn voimalla Packard vm. 1927.

Tammikuussa avattu Woikosken ensimmäinen vedyn tankkausasema on yhtiön oman innovaation tulos. Se sijaitsee yhtiön kotipaikkakunnalla Voikoskella, ja sillä tähdätään maailmanlaajuisille tankkausasemamarkkinoille. Vetytekniikan uskotaan levittäytyvän jatkossa myös energiapuolelle tarjoten vihreän varastointivaihtoehdon sähkölle.

Kommentit

Kommentoi artikkelia

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.